Hantverk

Klippans Yllefabrik (Fabriksförsäljning)

Inne i Klippan ligger Klippans Yllefabriks fabriksbod. Här säljer de stora delar av sitt sortiment av ullplädar, garner, inredningsdetaljer såsom brickor, ljusstakar, dukar och tyger. I butiken även en stor  ”outlet”-del där man kan göra riktiga fynd! Väl värt ett besök för alla heminredningsintresserade! www.klippansyllefabrik.se (Klippan ligger 17 km från Pensionat Söderåsen)

Keramik / konsthantverk

I Skåne vimlar det av duktiga konsthantverkare. I Klåveröd uppe på Söderåsen hittar ni en världsmästarinna i drejning, Bente Brosböl Hansen, som skapar fantastiska mönster på sina alster.  I Billinge kan ni besöka Billinge Krukmakeri, som även har drejningsevent och prova-på-kurser i sin ateljé. Gör ni en lite längre utflykt och åker till Mölle vid Kullaberg rekommenderar vi varmt att ni gör ett besök på det mysiga Mölle Krukmakeri som även har en liten restaurang och ett café i sin trädgård och sitt orangeri.

Gårdsbutiker

”Smaker från Söderåsen”

Om du tycker om att besöka mysiga gårdsbutiker som säljer egen- och lokalproducerade produkter så finns det många anledningar att åka till Söderåsen. Här finns bärodlare, fiskrökeri, hjortgård, växtbutiker och gårdscharkuterier för att nämna några. På smakerfransoderasen.se hittar du de olika företagen, deras öppettider mm. Vi kan varmt rekommendera Bjärhus Gårdsbutik, Dymöllans rökeriBonnarps Hjortgård och Gunnaröds Gård.

Livsmedelsbutiker - Ljungbyhed och Röstånga

..som båda ligger 5 km härifrån finns det välsorterade matbutiker (Hemköp Ljungbyhed/ ICA Nära Röstånga) som har öppet alla dagar, om ni vill köpa med er mat och laga här, eller kanske ta med er ut som picnic. Det finns även konditorier och bensinstationer i båda byarna.

Caféer & restauranger

Söderåsens Skafferi

I den gula villan, intill nationalparkens parkering i Skäralid, hittar ni sedan våren 2023 Söderåsens Skafferi. Här serveras hembakade godsaker och enklare luncher och det går att köpa god glass och även lite matsäcksmat för take away. 

Lotta på åsen

En bra bit upp på Söderåsens slänt ligger den mysiga kaffestugan “Lotta på åsen”, som lockar många besökare med sina hembakade kakor och berömda våfflor. Stor härlig uteservering i trädgården, och även platser inomhus – många godsaker att välja bland. Poppis fikaställe för cyklister som tränar benmusklerna i den lååånga backen upp på åsen från Ljungbyhed.

Fricks spettekaksbageri & trädgårdscafé

I byn Billinge hittar ni en riktig oas i Fricks spettkaksbageri & trädgårdscafé – med fantastisk uteservering i den prunkade rosenträdgården. Här bakas klassiska spettkakor enligt gamla traditioner och recept, och även många andra läckerheter serveras från köket. Underbar fikamiljö!

Klåveröds Café

Uppe på Söderåsen, i Klåveröd strövområde, finns ett litet härligt cafe. På Klåveröds Café & logi serveras god fika och värmande luncher, perfekt efter en vandring på någon av de fina vandringslederna i området eller en tur på den närliggande mountainbikeslingan. 

Riseberga prästgård - café och butik

Riseberga gamla prästgård hittar ni ett trevligt café och en populär butik med heminredning och antikviteter, ett perfekt utflyktsmål på cykelturen!

Restaurang Stationen  – Röstånga

– inom cykelavstånd från Pensionat Söderåsen (5km).
I grannbyn Röstånga finns, i det gamla stationshuset, den mysiga restaurangen Stationen. Avslappnad atmosfär & god mat. Sommartid kompletteras restaurangen av Perrongens grill och bar, bakom stationen. Mysigt häng, grillat och ofta konserter. https://stationshusetrostanga.se/

Söderåsens nationalparks servering - Skäralid

– inom gångavstånd från Pensionat Söderåsen (1km).
Vid vid nationalparksentrén  finns från 2024 en enklare servering med luncher,  cafévaror och glassförsäljning.

Dagny's Diner - Ljungbyhed

Inne i Ljungbyhed ligger en mysig liten bypub & café – Dagny’s Diner. Här serveras god mat, härliga hembakade cafévaror och praliner, och det går även att ta en öl eller två

Ekoforia - "Härligheten"

Omgivet av underbar grönska i Bökestofta en bit söder om Perstorp ligger EKOFORIA med sin utomhusrestaurang/café som de kallar “Härligheten” – Här erbjuds en underbart rofylld miljö och härliga vegetariska smakupplevelser sommartid. Under det gräsbeklädda taket finns kök, vedeldad pizzaugn och en eldstad i mitten. Grönsaker och örter växer bara ett par meter från köket… Närproducerat med andra ord! 

OBS – endast öppet fåtal datum, sök info på deras hemsida. 

Mam's thai takeaway

– gång/cykelavstånd från pensionatet. (2 km) Hos “Mam’s Thai takeaway” i Härsnäs kan ni köpa god, varm och nylagad Thaimat från Mam’s lilla matvagn på gården. Perfekt att ta med sig till en mysig utkiksplats, kanske till badsjön eller tillbaka till hit pensionatets och njuta av den här efter dagens äventyr.

Röstånga Gästgiveri

-cykelavstånd från Pensionat Söderåsen (5km). Röstånga gästgivaregård är en traditionellt skånsk gästgivaregård med klassiker som smörgåsbord, gåsamiddag och äggakaka på menyn. Serverar även “dagens”.

Spångens gästgiveri

– inom bekvämt cykelavstånd från Pensionat Söderåsen (4km), i utkanten av Ljungbyhed, ligger Spångens Gästgivaregård. “Spången” är en klassik gästgivaregård känd från filmerna med Edvard Perssons “Kalle på Spången”. Serverar “dagens” och även a la carte med många klassiska rätter.

Pizza

Är ni sugna på pizza finns det flera pizzerior att välja mellan. I Ljungbyhed finns Adams pizzeria och pizzeria Oregano, och i Röstånga finns Röstånga pizzeria.

 

Välkommen till Sveriges sydligaste vildmark!

Ni kan hitta svaren till de vanligaste frågorna i vår FAQ.

Följ oss på

Sociala Medier