Vanliga frågor

MAT
Ingår frukost?

Frukost ingår när man bokar något av våra rum i pensionatsflygeln. Hyr man en av våra lägenheter kan man välja att beställa till frukost, eller välja att fixa egen i lägenhetens kök. (när frukostservering erbjuds under säsong)

Vad serverar ni till frukost?

Vår frukost serveras som en härlig buffé. Vi serverar kaffe, te och juice. Hembakade frukostbullar, smör, marmelader, ost, skinka, grönsaker och yoghurt/fil med müsli, flingor och frukt.

Jag är allergisk mot gluten/laktos - har ni frukost som jag kan äta?

Meddela oss i förväg så löser vi gluten/laktosfria alternativ!

När serveras frukosten?

Frukosten serveras i pensionatsflygelns matsal mellan kl 8.00 -9.00 eller efter överenskommelse

Har vi som gäster tillgång till kök hos er?

Det finns ett välutrustat gästkök i vår pensionatsflygel som ni som gäster har tillgång till för egen matlagning under er vistelse. Under frukosttimmarna används dock köket för vår frukostservering och under de timmarna får endast vår personal använda det. 

I våra små lägenheter finns också kök, utrustade med allt ni behöver för egen matlagning. 

Bjuder ni på fika?

Vi bjuder våra bed&breakfast-gäster i pensionatsflygeln på eftermiddagsfika med kaffe/te/saft och hembakad kaka. Fikat dukas fram vid tretiden.

Kan man köpa lunchpaket av er att ta med sig ut på vandringen/utflykten?

Ja visst, det går fint att beställa våra lunchpincicpaket! Dessa innehåller en matiga smörgåsar, kaffe/te (termos finns att låna), frukt och en kaka.

Finns det någon affär i närheten där man kan handla livsmedel?

I byarna Ljungbyhed och Röstånga, som båda ligger cirka 5 km från pensionatet, finns det livsmedelsbutiker med bra öppettider. Hemköp i Ljungbyhed, ICA Nära i Röstånga.

Det finns även flera fina gårdsbutiker i området som säljer fantastiska råvaror från de egna gårdarna. Bjärhus Gårdsbutik utanför Klippan, Gunnaröds Gård söder om Röstånga och Bonnarps Hjortgård utanför Ljungbyhed är några exempel. 

Finns det grill att låna?

Vi har ett antal grillar som gäster gärna får låna för grillning på vår härliga uteplats. Om man har egen kol/egna briketter med sig och tändvätska och gör grillen ren efter användandet får man låna dem utan kostnad. Det går bra att hyra en grill med kol/briketter och tändvätska fixat för 100 sek.

Kan man äta middag hos er på pensionatet?

Vi har ingen restaurang eller middagsservering på pensionatet. Det går däremot att förbeställa middag via catering från våra samarbetspartners. Det finns även några ställen i närheten som säljer takeaway mat (thaimat, pizza och vegetariska bowls)

Det finns ett gästkök för egen matlagning, och det finns många härliga gårdsbutiker i området där man kan köpa svårslagna lokalproducerade råvaror till sin måltid.

Är ni ett större sällskap som vill äta middag kan ni beställa catering hit och hyra till en större matsal där ni kan duka upp för en trevlig middag med ert sällskap.

Har hört att det finns utekök hos er, hur funkar det med dessa?

Vi har ett fint utekök med eldstäder, grillar, stekhällar mm och ett mysigt uterum där vi kan ordna matlagningsaktiviteter för grupper och sällskap – det brukar vara mycket trevliga, minnesvärda och uppskattade aktiviteter. Hör av er om ni vill boka eller veta mer!

INCHECKNING / ANKOMST
Vilken tid gäller för incheckning?

Incheckning sker från kl 15 på ankomstdagen. Inför er ankomst får ni information om incheckningen, koden dörren mm så att ni kan komma när det passar er från kl 15.

Kan jag komma och få checka in tidigare än kl 15?

Vi kan tyvärr inte lova tidigare incheckning, men har ni behov av att förvara bagage hos oss under t ex vandring kan vi lösa det. Se nedan

Kan jag lämna bagage innan incheckning / efter utcheckning - tänkte vandra innan bussen..

Hör av dig till oss några dagar innan din ankomst så löser vi det!

Utcheckningstid?

Utcheckning ska ske innan kl 10 på avresedagen.

BOKNING
Vad tillämpar ni för bokningsvillkor? / Vilka avbokningsregler gäller?
Vi tillämpar olika bokningsvillkor och avbokningsregler beroende på om ni bokar logi med ordinarie pris, köper ett paketerbjudande eller med något specialerbjudande. Bokningsvillkoren visas alltid tydligt i bokningsprocessen när ni bokar online (i BookVisit), så vänligen läs dem för respektive bokning. För konferenser, vid gruppbokningar, hyra av hela huset och liknande gäller särskilda regler. För dessa specificeras bokningsvillkoren i respektive offert.
DJUR
Kan man ha med sig sin hund / sitt husdjur när man bor hos er?

Ja visst, snälla hundar och husdjur är välkomna till oss. Det är dock viktigt att ni meddelar att ni har hund/husdjur med er, då inte djur är tillåtna i alla rum.  På gården finns hund, katt, getter och höns, så det är viktigt att era hundar hålls kopplade under vistelsen.

HITTA HIT
Hur hittar man till Pensionat Söderåsen?
Kan man åka till pensionatet med buss/kollektivtrafik?

Det går fint att ta sig med kollektivtrafiken hit till oss. Skånetrafikens buss 518 stannar vid ”Skäralid Nationalparken” som är hållplatsen närmast oss. Därifrån är det cirka 10 minuters/ 1 km promenad.  Vägbeskrivning för en genväg från busshållplatsen hittar ni här. Länk till vägbeskrivning från busshållsplatsen. Buss 518 trafikerar sträckan Klippan – Stehag, som båda har tågstationer till vilka man tar sig med lokaltåg (kan bokas via SJ) 

Här kan du ladda ner vägbeskrivning från busshållsplatsen

Kan man vandra "Skåneleden" till er?

Skåneledens etapp ”Ås ill ås” passerar genom Söderåsens nationalpark och Skäralid, och därifrån är det en knapp kilometer upp till pensionatet. Klicka här för länk till beskrivning av gångstigen upp från Skäralid 

TILLGÄNGLIGHET
Jag är allergisk mot pälsdjur - har ni allergivänliga rum?

Vi har flera rum i pensionatsflygeln där husdjur aldrig välkomnas. Medöfljande husdjur får aldrig vistas i matsal, kök, badrum utan hänvisas till vissa sovrum och att vistas utomhus. Lägenheterna och ett fåtal utvalda rum är hudsjurstillåtna, dessa utrymmen städas extra noga efter att husdjur har medförts, men vi kan inte garantera att det inte finns spår av djur.  På gården, och i närheten, finns många lantdjur såsom getter, får, kor, hästar, grisar och höns. Hör gärna av er om ni har frågor eller funderingar kring detta – så hjälper vi er gärna!

Är pensionatet tillgänglighetsanpassat?

Pensionatets alla rum och lägenheter ligger  i markplan och det finns en ramp upp till entrén, så det finns inga utmanande trappor. Rummen är dock ganska små och det är därför inte mycket manöverutrymme i rummen för rullstol. Detsamma gäller badrummen. Tomten består till stor del av gräsmatta och gårdsplanen är belagd med singel, så underlaget är varierande och inte hårdlagt.. Hör gärna av er om ni har frågor eller funderingar kring tillgängligheten – så hjälper vi er gärna!

ÖVRIGT
Har ni öppet hela året?

Vi har normalt öppet i vår B&B-flygel under vår – sommar – höst, dvs från mitten av mars till mitten av november.

Vintertid kan man hyra hela flygeln för förbokade grupper och sällskap, och även boka våra självhushållningslägenheter. Hittar ni inte tillgängliga rum via onlinebokningen är ni alltid välkomna att maila oss och fråga om specifika datum. 

Kan man hyra cyklar hos er?

Vi har fina 3växlade cyklar, perfekta för ”utflykts-cykling”, att hyra. Det finns även barnstol och påhängscyklar om ni vill cykla med familjen. Hjälm ingår naturligtvis och vi har kartor och tips på mysiga rundor med fina picnicstopp, badsjöar etc.

Du som reser hit med kollektivtrafiken eller kommer till fots får gärna låna en cykel av oss om du vill ta dig till affären i byn för att handla.

Hur långt är det från pensionatet till nationalparken?

Det är cirka en kilometer att gå från pensionatet ner till nationalparken med Naturum, vandringsleder och restaurang. En mysig promenad längs en äng med betande får. Här hittar du en beskrivning av genvägen

Kan man hyra festlokal hos er?

Vi har en fin festlokal i anslutning till pensionatsflygeln.Denna lokal hyrs endast ut tillsammans med pensionatets övernattningsdelar, så den lämpar sig bäst för familjära och lugna tillställningar där ni är många övernattande gäster.

Hur många gäster kan övernatta på pensionatet?

Flygelns 7 rum har totalt 22 bäddar / 25 sängplatser, och lägenheterna i norra flygeln har 2 respektive 4 sängplatser. Total kan 25 personer övernatta (om några är barn)

Kan man hyra hela anläggningen för enskilda sällskap?

Ja visst, det går bra att hyra hela anläggningen för att samla släkten, vännerna, familjen, föreningen etc för att kanske fira en bemärkelsedag eller högtid. Läs mer…

Kan man boka guidade vandringar i nationalparken via er?
Pensionat Söderåsen har diplomerade nationalparksguider och vi erbjuder guidade vandringar för grupper. Vänligen kontakta oss för information, tillgänglighet och prisuppgifter.
Nature's Best naturnära boende - vad innebär det?

Vår anläggning är certifierad som “naturnära boende” inom ramen för Nature’s Best Sweden, dvs kvalitetsmärkningen för Naturturismföretag. Märkningen innebär att vår verksamhet arbetar efter de grundprinciper som finns för hållbar naturturism, och ni som gäster kan känna er trygga med att vi arbetar på ett hållbart sätt. Att bidra till en hållbar utveckling av turismen här på Söderåsen är en viktig del för oss. 

Slow Travel - vad innebär det?

Skynda långsamt – upplev mer!

Slow Travel innebär att dra ner på tempot och utforska plasten man besöker utan stress. Att ge sig tid att landa in och njuta av platsen, omgivningarna och de man möter. Många av våra gäster vittnar om att besöket här vid Söderåsen blir bättre ju längre du unnar dig att stanna.. Hasta inte ständigt vidare för att bocka av punkter på en bucket list och ta bilder som du redan sett andra ta – utan njut av det du har omkring dig, just där du är. 

Kan man ladda elbil hos er?

Ja, det finns möjlighet för våra övernattande gäster att ladda sin elbil hos oss. Hör av er om ni har behov av detta, så planerar vi in en lämplig tid för er laddning. Laddningen betalas på plats. 

KONFERENS
Kan man ha konferens hos er?

Vi hjälper er gärna att ordna konferens för er grupp här på pensionatet! Som konferensgrupp bokar ni hela anläggningen och kan njuta av förmånen att jobba ostört och kunna fokusera bara på varandra, trevligt umgänge och er uppgift. Läs mer om vår konferensverksamhet här!

Vilka aktiviteter kan man boka för en konferensgrupp?

Vi har fina samarbeten med flera partners kring Söderåsen och kan genom dem erbjuda många roliga och bra aktiviteter. (Paddling, dressincykling, turridning, mindfullnessvandring, guidad tur i nationalparken, cykeltur i bygden, yoga mm är några exempel)

Matlagningsevent i uteköket är en mycket uppskattad gruppaktivitetet här på pensionatet, där man får chans att laga en härlig middag tillsammans över öppen eld och med lokalproducerade råvaror och sedan kan samlas kring lägereldens sken när mörkret sänker sig över åsen. Läs mer om vår konferensverksamhet här!