Söderåsen har ett stort och varierat utbud av vandringsleder!

Nationalparken, Skåneleden och närliggande naturreservat och strövområden skapar tillsammans ett smörgåsbord av naturupplevelser, fina vandringsleder och stora möjligheter till underbara vandringsupplevelser. Med Pensionat Söderåsen som bas väntar flera dagars fantastisk vandring på Söderåsen. 

Här finns chans att vandra i djupa sprickdalar, längs porlande vattendrag, under bokskogens lövtäcke, till mäktiga utsiktspunkter, förbi hagar med betande djur och blommande ängar. Du passerar källsprång med friskt källvatten, mysiga rastplatser, vulkanrester, trevliga byar och gårdar. Naturen är varierad och rik på djur- och växtliv.

Så snöra på vandringsskorna, packa ner matsäcken och ut & njut! Välkomna till Söderåsen!

5 tips på dagsvandringar på Söderåsen

Skäralid, Hjortsprånget, Kopparhatten, Lierna, Sprickdalen, Naturum.

I nationalparkens hjärta, kring Skäralidsdalen, väntar sprickdalens mäktiga rasbranter, vackra utsiktspunkter, Naturum och Skärdammens vattenspegel. 

Från Pensionat Söderåsen vandrar ni ner för slänten till Skäralid där nationalparkscentrum och Naturum väntar. Härifrån utgår flera rundslingor för vandring i parken. Slingorna korsar varandra på flera ställen och kan med fördel kombineras. Vi rekommenderar att vandra in i sprickdalen, följa den gula leden upp till Kopparhatten och därifrån haka på den röda slingan runt. Väl tillbaka på Kopparhatten vandrar ni Offavägen ner i dalen igen och fortsätter ända in till Korsskär där ni följer den blå leden upp till Lierna och västerut längs rasbrantens övre kant, där ni slutligen når Hjortsprångets maffiga utsikt över dalen. Väl nere i Skäralid igen har ni bara en kort promenad upp tillbaka till Pensionat Söderåsen där ni kan sträcka ut benen, och njuta av lugnet. 

Karta – vandring i nationalparken

 • Kopparhattenrundan (gul): 4 km
 • Hjortsprångetrundan (blå): 7.7 km
 • Liakroksrundan (röd): 7.2 km
 • Skärdammen runt, “Naturslingan”( grå):  1 km

Röstånga, Odensjön, Nackarpsdalen:

Skåneledens sträckning söderut från Skäralid leder till Röstånga via de lugna Härsnäsdammarna. Nackarpsdalen som ni passerar nära byn är en fin, något mindre, sprickdal, och höjdpunkten för denna vandringen är att komma fram till den mytomspunna Odensjön. Glöm inte att packa badkläderna. I Röstånga finns en mysig bykrog i den gamla stationen, ett litet café och en mataffär mm.

För att vandra en härlig dagstur från pensionatet till Nackarpsdalen och Odensjön kan man välja mellan att vandra tur & retur på Skåneleden, ta bussen till byn Röstånga på morgonen och vandra hem efter att man utforskat den delen av nationalparken, eller att vandra ena sträckningen längs den mysiga stigen som går längs med den gamla banvallen mellan Allarp och Röstånga. Vi har även cyklar att hyra om ni vill kombinera vandringen med en mysig cykelutflykt.

Karta Skäralid – Röstånga

 • Skåneleden Skäralid – Röstånga: 7 km
 • Nackarpsrundan 4,3 km. Dessa löper parallellt cirka 1,5 km. 
 • Vandra längs banvallsstigen tillbaka till Allarp: 5 km.

Natthall, Jällabjär, Eneskogen, Anderstorp.

En bit utanför byn Röstånga slingrar sig Skåneleden vidare till vulkanen Jällabjär som nu är ett fint naturreservat, och vidare till den lilla byn Anderstorp, klippan vid Natthall där utsikten över Rönneådalen är mäktig. Denna del av Skånelden är väldigt vacker och slingrar sig genom böjlande beteshagar, invid Rönneådalen och genom en bördig landsbygd.

Våra vandringsgäster kan beställa vandringstransport till en lämplig startpunkt på Skåneleden för en fin dagsvandring tillbaka till pensionatet. (eller till Röstånga där man kan ta bussen “hem” till Skäralid om benen är trötta. 

Karta Röstånga – Jällabjär- Natthall

 • Skåneleden S Hultarp (nära Natthall) – Jällabjär : 11 km
 • Skåneleden Jällabjär- Skäralid: 10.9 km

Klåveröd strövområde erbjuder väldigt fin vandring i olika miljöer. Här finns bl a  Traneröds mosse, Skorstensdalen med sina stenformationer, Snuvestuans stora klippblock, Höjehall med utkikstorn (varifrån man en klar dag kan se Öresundsbron och Barsebäcksverket) och såväl lummig lövskog som tät granskog. Klåverödsdammens mysiga rastplatser är perfekta för lunchpaus innan man vandrar vidare längs Skåneleden ner till Skäralid, en vandring som går via Kvärk och genom Skäralidssprickan. Denna del av Skåneleden innebär en mäktig vandring som slutar vid Naturum. 

Våra vandringsgäster kan beställa transport upp till lämplig startplats i Klåveröd, och utforska området innan vandringen hem längs Skåneleden. 

Karta Skåneleden Skäralid – Klåveröd Karta Klåveröds strövområde

 • Skåneleden Klåveröd – Skäralid (orange): 5.7 km (svår)
 • Skortstensdalen Klåveröd, rundslinga (lila): 3.6 km
 • Långa spåret runt Traneröds mosse (vit): 5.2 km
 • Skåneleden Klåveröd – Snuvestuan (orange, med röd avstickare till Höjehall): 4 km

 

 

Herrevads Kloster är en naturreservat i utkanten av Ljungbyhed. De vidsträckta betesmarkerna vid Herrevadskloster uppvisar ett omväxlande landskap med böljande beteshagar och gamla ekar. Växt- och djurlivet är rikt liksom spåren från äldre tider. Snapphanar, klostermunkar och dragoner har alla satt sina avtryck här. Här finns fina vandringslingor, rastplatser – perfekta för en lugn dagsvandring. I betesmarkerna finns många gamla pampiga ekar (ofta Z200 år..)  att vila under, och området är fullt av historia. I den mest kända eken, Snapphaneeken, hängdes snapphanar under det Skånska kriget på 1670-talet. Först 300 år senare dog det praktfulla trädet, men ännu idag finns en kraftig stubbe kvar längs vägen mot Broröd.

Mer info Herrevads Kloster

Slingorna i Herrevards kloster är cirka 3 respektive 4 km

Naturum Söderåsen

Bemannad utställning om nationalparken, information och självguidningsmaterial.

Pensionat Söderåsen

Perfekt bas för dagsvandringar på Söderåsen. B&B-rum, lägenheter samt konferensmöjligheter.

Odensjön

Mytomspunnen, rund sjö omgiven av rasbranter. Vatten från källsprång. Bad & fiske.

Klåverödsdammen

Mysiga rastplatser, flera trevliga vandringsleder. Blandskog.

Jällabjär

Utslocknad vulkan, idag naturreservat. Fin vandring genom betesmarker och alkärr.

Traneröds mosse

Högmosse med rikt fågelliv. Här kan man hitta tranbär och hjortron.  

Skånes högsta punkt

Vid Höjehall finns ett utkikstorn. Vid klart väder ser man ända till Öresundsbron och Turning Torso därifrån.

Kopparhatten

Utsiktsplats med mäktig utsikt över sprickdalen.

Skorstensdalen

Stenpelare i blandskog

Natthall

Klippa med utsikt över Rönneådalen där ån slingrar sig fram. Skåneleden passerar förbi.

Nackarpsdalen

Sprickdal med fin rastplats

Hjortsprånget

Klippa som sticker ut över sprickdalen. Maffig utsiktsplats!

Lierna

Utkiksplats där tre sprickdalar möts. Här finns även Liagårdens trevliga rastplats.

Herrevads Kloster

Naturreservat med höga kultur-och naturvärden.

Härsnäsdammarna

Rofyllt vandringsområde längs med Skåneleden

Boka rum & lägenheter på Pensionat Söderåsen

"Underbar natur, fina leder! Maffigt landskap - Skåne är minsann inte platt! Många fina platser att stanna upp och njuta. Pensionatet är perfekt att ha som bas för flera dagars vandring! Så härligt att koppla av i trädgården efter dagens vandring - och såååå gott med eftermiddagsfika med hembakat.. Och vilket grillbuffé... Vi vandrade med vår hund och hon trivdes verkligen på pensionatet, jättespännande med getter och höns att spana in."