En hälsning från vandraren Hanna

Hur är det att vandra på Söderåsen och att utgå från mysiga Pensionat Söderåsen? Jag fick frågan, och för att förstå mina preferenser tänkte jag börja med att berätta lite om min vandringsbakgrund. Jag heter Hanna och bor i Blekinge. Min make brukar  säga att jag fick ”luffarn i blodet” på riktigt när jag vandrade 95 mil längs pilgrimsleden Camino Frances hösten 2016.

Det är ute i naturen jag tankar energi och jag älskar det enkla i att packa en dagsryggsäck, snöra på mig mina kängor och bara sätta den ena foten framför den andra om och om igen. Det har blivit många mil genom åren med olika dagsetapper på bland annat Blekingeleden, Laxaleden längs Mörrumsån, pilgrimsleden på Gotland mfl.

Hanna och hunden Luva vandrar på Söderåsen

Vandringshelg med guldkant

Hösten 2020 fick jag ett tips om en vandringsweekend på Pensionat Söderåsen som vi nappade på och bokade. Eftersom vi har med oss hund kunde vi få bo i en av lägenheterna på pensionatet där Luva var välkommen. När vi kom på plats välkomnades vi och fick en jättefin guidebok som väl beskriver lederna i området. Frida och Stefan förhörde sig om vad vi ville ha ut av vår vandring och kunde därefter komma med värdefulla tips på sträckning, då de kan området utan och innan. På ankomstdagen smygstartade vi med en liten tur i nationalparken. Vi startade vid Skäralid och gick en bit nere i dalen innan vi klättrade upp nästan 90 höjdmeter(!) upp till Kopparhatten där vi kunde överblicka närområdet. Väl tillbaka på pensionatet serverades vi en fantastisk middag med delikatesser från en lokal leverantör.

Bra vandringsleder och finfin matsäck!

Efter frukosten dag 2 kördes vi ut till Snuvehallar där vi startade vår vandring. Med i ryggsäcken fanns kaffetermos, dricka, en matig lunchsmörgås, fika och frukt som värdparet fixat. Vi fick en härlig dagsvandring i vacker miljö längs Skåneleden, med små avstickare här och där, på vägen tillbaka till Skäralid. Terrängen var bitvis väldigt kuperad och på sina ställen fick man vara noga med var man satte fötterna då det är väldigt stenigt, men oftast var det väl förberett med spångar över de värsta partierna.

Vi stannade på vackra platser och njöt av matsäcken som smakar extra gott när man är igång hela tiden. Efter 15 km var vi tillbaka i nationalparken och målgången vid pensionatet. Där möttes vi av Frida och Stefan som tog sig tid att lyssna på alla våra intryck. AW (after walk) när den är som bäst… Kvällens middag bestod av grillat kött med grymt goda tillbehör innan vi nöjda och möra i benen kröp till kojs. En mycket lyckad vandringshelg!

Jag kan varmt rekommendera Pensionat Söderåsen som utgångspunkt för härliga vandringar längs Skåneleden och i nationalparken! Det finns stort utbud av vandringsleder att välja bland!

Vi kommer försöka få till en vandring även på våren när träden slår ut och dalen är full av vitsippor. Tänk att vandra in i sprickdalen, som kallas Skånes Grand Canyon, med de mäktiga raskanterna längs sidorna och trädens gröna tak – det kommer bli magiskt! /Hanna