STF lanserar ny signaturled på Söderåsen, Skåneledens etapp "Ås till ås"!

För att visa på det fantastiska utbud av vandringsleder som finns runt om i Sverige har STF sedan en tid marknadsfört ett urval av Sveriges mest spektakulära leder som de kallar signaturleder. Det som kännetecknar alla signaturleder är den vackra naturen och att de är karaktäristiska för sin landsdel – dessa leder erbjuder med andra ord en vandringsupplevelse utöver det vanliga! Signaturlederna är därutöver alltid kvalitetssäkra och välmarkerade, dvs de är enkla att följa och erbjuder en trygg vandring. 

Nu lanseras Skåneledens sträckning över Söderåsen som en ny signaturled, sträckan mellan Åstorp och Höör på SL3 Ås till ås. Signaturled “Skåne- ås till ås”.

Vandring på Söderåsen

Att vandringen på Söderåsen är fantastisk är såklart ingen nyhet.. Här finns ett fint utbud av vandringsleder som tar vandraren genom vacker och varierad natur. Här finns spännande geologi att utforska, en rik flora & fauna och många vackra platser att njuta av längs vägen. Det finns flera källsprång med klart källvatten där vattenflaskan kan fyllas på, vandringen går genom nationalparken, strövområden och naturreservat. I hagarna betar kor, får, hästar och grisar, Söderåsen är en levande landsbygd. 

Vandring är härligt året om, var årstid har sin tjusning här på åsen. Våren med vitsippor, porlande vattendrag, fågelsång och slutligen lövsprickningen då bokskogen badar i skir grönska. Sommaren då bokskogens lövtak ger skön skugga och sprickdalens vandrings längs med Skärån alltid svalkar skönt. Höstens färgprakt i lövskogen och all svampplockning som erbjuds, och så slutligen vintern då det avlövade karga landskapet framhäver den dramatiska geologin och vattnets isformationer imponerar på klippväggar och från grenar över Skärån. Här har ni även stor chans att se det fascinerande fenomenet hår-is!

 

Vandringspaket

Pensionat Söderåsen är en perfekt bas för flera dagars vandring. Härifrån når ni lätt nationalparkens alla vandringsleder och det går att ta sig till lämpliga dagsetapper på Skåneleden om man vill utforska den. Hit kommer ni enkelt med Skånetrafikens buss som stannar vid Nationalparken. 

Vår frukost ge er garanterat en fin start på dagen och energi nog för en rejäl vandring. Lunchpaket kan beställas och skickas med ut för dagsvandringarna. Väl tillbaka på pensionatet väntar en hembakad eftermiddagsfika och sköna platser för avkoppling i eftermiddags/kvällssolen och i uteköket eller gästköket finns sedan möjlighet att laga till en god middag. Det finns även grillpaket att beställa från vår lokala gårdsbutik, vilket blir en riktig festmåltid vid elden. 

I vårt vandringspaket ingår

 • Övernattning i sköna sängar, bäddade och klara vid ankomsten
 • Vår goda frukostbuffé
 • Lunchpaket för vandringen
 • Eftermiddagsfika med hembakat – finns det något bättre efter en vandringsdag?
 • Kartor över vandringsleder, tips på bra upplägg
 • Möjlighet till transport till startpunkt på Skåneleden
 • Tillgång till grillar, ute-kök, gästkök för egen matlagning
 • Möjlighet att boka grillpaket
 • Möjlighet att låna cykel för att utforska närliggande byar. 

Inspiration om vandring vid Söderåsen

Söderåsen Nationalpark – Läs om parkens rundvandringar, hitta besökarinformation, öppettider Naturum etc

Klåveröds Strövområde – Fint strövområde uppe på åsen i Stiftelsen Skånska landskaps regi. Spännande platser såsom Snuvestuan, Vargdalen, Klåverödsdammen, Skortstensdalen, Höjehall (med utkikstorn) och Traneröds mosse. 

Närliggande naturreservat – det finns många fina naturreservat vid Söderåsen, med olika spännande naturtyper.Skåneleden passerar flera av dessa.

 • Herrevads Kloster – betesmarker, gamla ekar, historiska byggnader. 
 • Jällabjär – Vulkanrester, betesmarker, enefälad, och vildapelträd och fina picnicgläntor.
 • Natthall – Klippan höjer sig intill den slingrande Rönneå. Vacker vy över ådalen!
Basaltkupp från vulkanrest, finns vid Jällabjär & Rallate bl a

"Not all those who wander are lost"