Pensionat Söderåsen är numera ett "Naturnära boende" inom Nature's Best Sweden!

Äntligen kan vi berätta att Pensionat Söderåsen blivit godkänt som ett av Nature’s Best Sweden’s naturnära boenden! Detta är vi väldigt stolta och glada över, då hållbarhetsarbetet är en viktig del av vår verksamhet! 

Nature's Best Sweden, vad är det?

Nature’s Best® är Sveriges enda hållbarhetsmärkning för naturbaserade upplevelser. Det fungerar både som ett systematiskt verktyg för natur- och kulturturismföretagens hållbara affärsutveckling samt ett kvalitetsmärke som synliggör hållbara upplevelser för medvetna resenärer. Ekoturism i praktiken helt enkelt.

Nature’s Best® – 6 Grundprinciper
Kvalitetsmärkningen Nature’s Best® bygger på sex grundprinciper om respekt för resmålets begränsningar, gynna den lokala ekonomin på landsbygden, miljöanpassning av hela upplevelsen, krav på aktivt natur- och kulturskydd, guidekvalitet, kvalitetssäkring och värdskap. Fundamenten för det som definierar ekoturism och som per definition levererar mot de tre sammanflätade hållbarhetskriterierna – ekonomi, miljö och socialt.
Dessa grundprinciper är översatta i praktiskt användbara, konkreta kriterier.

Nature’s Best Home

Syftet med temakriterierna för ekoturismboende är att locka fler natur- och kulturälskare och ekoturister till genuina upplevelser av svensk natur och kultur. Samt vara en vägvisare för människor som vill bidra till en långsiktigt hållbar livsstil.

Natur- och kulturresenären måste ha någonstans att bo på sin upptäcktsfärd genom svenska landskap. Ett ställe där känsla för äkthet, miljömedvetenhet och lokal prägel finns. Ett ställe där kunskapen om ekoturism, natur och kultur är stor. Ett ställe där värdskap och service ger en känsla av välbefinnande.

 

Vår hållbarhetspolicy

Pensionat Söderåsens ambition är att bedriva en hållbar och ansvarsfull verksamhet, med genuint värdskap och ständig respekt för natur, djurliv och våra grannar.

Vi erbjuder våra gäster en rofylld miljö som lockar till avkoppling, närvaro, gemenskap, utomhusvistelse, friluftsliv, upptäckarglädje och nyfikenhet på natur och kultur i bygden.

Pensionat Söderåsen strävar efter ett långsiktigt arbete som möter ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter för en hållbar utveckling. Vi värnar om ett aktivt miljöarbete där vår miljöpåverkan minimeras genom förebyggande åtgärder och ständiga förbättringar. Vi ska följa gällande lagstiftning och andra krav. Pensionat Söderåsens hållbarhetsarbete genomsyrar hela verksamheten och för oss är det viktigt att vårt engagemang sprids vidare till leverantörer, och till våra gäster och vi inspirerar dessa till ett mer hållbart levnadssätt. Vi vill värna om vår natur och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver!

Vi vill främja en levande landsbygd kring Söderåsen, och stöttar lokala samarbetspartners, entreprenörer och företag. Vi tipsar våra gäster om var de kan handla och uppleva lokalt.

Vi är stolta över vår bygd och brinner för att förmedla kunskap och väcka nyfikenhet och upptäckarlust hos våra gäster. Här kan våra gäster dra ner tempot, landa in och njuta av lugnet och av allt som finns i närheten och få med sig många fina hållbara minnen från besöket.

Vi strävar ständigt efter förbättring och följer upp kundomdömen, feedback och tips återkommande för att förfina vår service och vårt erbjudande till gästerna. I allt vårt utvecklingsarbete är denna hållbarhetspolicy vår ledstjärna.

Varför vill vi vara en del av Nature's Best

Hållbarhet är och har alltid varit en ledstjärna för vår verksamhet. För oss är det en självklarhet att respektera och ta hand om naturen, att stötta det lokala samhället och sträva efter en hållbar ekonomi i företaget. Vi brinner för att inspirera våra gäster till att utforska det fina som finns här vid Söderåsen, med naturupplevelser i fokus och vi vill bjuda på ett genuint värdskap.

Exempel på vårt hållbarhetsarbete

  • Källsortering av allt avfall
  • Solenergi – solceller installerade!
  • Lokala inköp
  • Samverkan med hållbara aktörer
  • Slow travel – fokus
  • Kunskapsspridning; natur, friluftsliv
  • Samarbete med Nationalparken
  • Utbildning till naturguide

And into the forest I go to loose my mind and find my soul..